Syrniki - Ukrainian sweet pancakes

tiistai 5. huhtikuuta 2022

 

My first acquaintance with these chubby sweet pancakes, but definitely not the last. They seem to be popular especially in Eastern Europe and when I tasted them I understood why. The texture is thick, due to the cottage cheese in the batter and this combination of mine with blood-oranges and sour cream was spot on. Not too sweet. We enjoyed them for dessert, but they would sit as well on your brunch table. 
The recipe is adapted from www.12tomatoes.com



Ingredients for about 18 -20 pancakes:

2 cups/1lb/5 dl cottage cheese or ricotta
3/4 cups/1,8 dl all-purpose flour, plus extra for dusting
2 eggs
1/4 cup/0,6 dl granulated sugar (I used a little less)
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon salt
vegetable oil for frying

Topping suggestions: sour cream, fruit, jam, honey, powdered sugar



Preparation:

1. In a large bowl, combine the cheese, 3/4 cup flour, eggs, sugar, vanilla and salt. Beat with an electric mixer until uniform in consistency, about 2 minutes. There will still be some cheese clumps and the mixture will be very sticky.

2. Place a large skillet over medium heat and add 3-4 tablespoons of oil.

3. Meanwhile, make the patties: dust a clean work surface liberally with flour. Using a spoon, scoop batter from the bowl onto the floured surface in heaping tablespoons. Using a fork and well-floured hands, roll each patty in the flour, then pat with your palm to form into a patty.

4. Once the oil is hot, place the patties into the skillet. Cook 3-4 minutes per side, flipping once during cooking, until golden brown.

5. Serve topped with some combination of fruit, jam, sour cream, powdered sugar and/or honey.






Superherkullinen aasialainen kanakeittoni

perjantai 25. maaliskuuta 2022

 

Ilmeisesti olen unohtanut laittaa perheeni suosikkikeiton ohjeen blogiin, joten teen sen nyt, kun sopivasti muistin napata pari kuvaakin tästä ihanuudesta. Mitä aineksiin tulee, niin pakollisia ovat kanan paistileikkeet/kanafileet, sienet, chili, kaffirlimetinlehdet, inkivääri, sitruunaruoho, valkosipuli, lasinuudelit, liemi, kookosmaito ja purjo. Yleensä laitan mukaan varsiselleriä, kesäkurpitsaa ja fenkolia. Maustan keiton kalakastikkeella, soijalla, limellä, suolalla ja mustapippurilla.
Antamani ohje ei ole hirveän tarkka, suosittelen maistamaan välillä ja lisäämään sitä sun tätä kunnes keiton maku on sopivan tulinen ja suolainen. Kannattaa tehdä iso kattilallinen tätä herkkukeittoa ... se maistuu paremmalta päivä päivältä. Se kestää myös hyvin pakastamista.

Ainekset 4-6 annokselle:

700-800 g kanan paistileikettä/kanafilettä
250-300 g tuoreita herkkusieniä (tällä kertaa käytin kuivattuja siitakesieniä)
200-300 g purjosipulia
200-300 g kesäkurpitsaa, varsiselleriä tai fenkolia (tai sekoitus näistä)
4-6 hienonnettua valkosipulin kynttä
raastettua inkivääriä/inkivääritahnaa purkista
(sitruunaruohoa/sitruunaruohotahnaa purkista)
noin 2-3 rkl kalakastiketta
5-6 kaffirlimetinlehteä, mieluiten tuoreita pakastettuja tai sitten kuivattuja
chiliä maun mukaan, käytin omaa la bomba
1,5-2,5 litraa vihannes- tai kanalientä
1-2 purkkia kookosmaitoa
noin 150-200 g lasinuudeleita
rypsiöljyä
limeä
soijaa
kevätsipulia
korianteria/thaibasilikaa





1. Paloittele kanafileet. Viipaloi sienet ja vihannekset. Ota esille kaikki muut ainekset.

2. Lorauta hieman rypsiöljyä ison kattilan pohjalle ja kuumenna. Lisää kanapalat ja sekoita pari minuuttia. Lisää sitten vihannekset ja sienet ja sekoita vielä parisen minuuttia. Sekoita mukaan inkivääriä, valkosipulia, sitruunaruohoa, kaffirlimetinlehtiä ja peitä kiehuvalla vedellä. Murustele joukkoon liemikuutioita, hieman hienoa merisuolaa, kalakastiketta ja mustapippuria. Lisää myös kookosmaito. Sekoita ja anna porista noin 7 minuuttia.

3. Lisää lasinuudelit ja mahdollisesti lisää kiehuvaa vettä. Tarkista liemen maku ja lisää mausteita, jos haluat. Anna kiehua noin 3 minuuttia. Kun lasinuudelit ovat pehmenneet liemessä kannattaa leikata niitä saksilla lyhyemmiksi pätkiksi. Se tekee syömisestä helpompaa.

HUOM! ÄLÄ SYÖ HETI, VAAN SÄILYTÄ KEITTOA KYLMÄSSÄ SEURAAVAAN PÄIVÄÄN. MAUT KEHITTYVÄT JA KEITOSTA TULEE VIELÄ PAREMMAN MAKUISTA.

Kannattaa laittaa esille limeä, jotta jokainen voi lisätä vähän happoa keittoonsa. Soijaa ja chiliä voidaan myös tarvita.



P.S. Jos viljelet chiliä ja satosi on runsas suosittelen tekemään "la bomba", jossa on chiliä siemeneineen, oliiviöljyä ja suolaa. Käyttökelpoinen tahna ruokaan kuin ruokaan. Säilyy pitkään jääkaapissa. Tässä ohje, ole hyvä



Rapsakat seesami- ja sienigyozat & dippikastike

sunnuntai 27. helmikuuta 2022

 

Gyoza on puolenkuunmuotoinen japanilainen dumpling. Gyozataikina on hivenen dumplingtaikinaa ohuempi. Valmiita pakastetaikinakiekkoja löytyy ainakin etnisistä kaupoista, vaikka niitä toki voi tehdä itsekin. Dippikastike saa olla hieman tulinen, koska tässä täytteessä ei ole hirveästi mausteita. Voit täyttää gyozat millä tahansa täytteellä, vaikkapa ainoastaan kasviksilla. Kannattaa tehdä kaksi erityypistä kastiketta varsinkin, jos kaikki syöjät eivät ole chilin ystäviä. 



Dippikastike:

4 rkl japanilaista soijaa
3 rkl mustaa riisiviinietikkaa (löytyy etnisistä kaupoista)
1 rkl hienoa sokeria
4 rkl chiliöljyä/tuoretta chiliä + hieman rypsiöljyä

Sekoita kaikki ainekset.

Täältä löydät pari muuta maukasta dippikastiketta testattavaksi:




Gyozat:

300 g sulatettuja gyoza- tai dumplingkuoria (löytyy etnisten kauppojen pakastealtaista)
300 g valinnaisia sieniä
300 g valkokaalia
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
3 cm tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
3 rkl japanilaista soijaa
1 rkl seesaminöljyä
2 rkl maissitärkkelystä
1 kananmuna
1-2 dl seesaminsiemeniä
rypsiöljyä paistamiseen

1. Hienonna valkosipuli, inkivääri, sipuli, sienet ja kaali. Paista ensin valkosipulia ja inkivääriä miedolla lämmöllä parin minuutin ajan ja lisää sitten sienet ja kaali ja nosta lämpöä. Lisää soija ja seesamiöljy ja anna kiehua kokoon. Laita paistettu täyte kulhoon ja anna jäähtyä hieman.

2. Lisää maissitärkkelys jäähtyneen täytteeseen ja sekoita. Lisää myös kananmuna ja sekoita.

3. Laita muutama taikinakuori kuivalle alustalle. Laita noin 2 tl täytettä jokaiselle kuorelle. Valele reunat vedellä. Taita kokoon. Kasta gyozien pohja veteen ja sen jälkeen seesaminsiemeniin. Peitä gyozat märällä keittiönpyyhkeellä siksi aikaa kun valmistat loput gyozat.

4. Käytä kannellista paistinpannua. Lisää hieman öljyä ja paista gyozien pohjat kullankeltaisiksi. Siihen menee muutama minuutti. Varo polttamasta niitä. Kaada 0,5 dl vettä pannuun ja laita kansi heti päälle. Anna höyrytä 3-4 minuuttia, poista kansi ja paista alapuoli rapsakaksi.

5. Tarjoile dippikastikkeen, salaattisipulin ja mahdollisesti chiliöljyn kanssa.

Kiitos reseptistä Jennie Walldén!













Mausteinen piimäpannukakku

tiistai 22. helmikuuta 2022

 


Ajaessani kotiin salitreeneistä sakeassa lumipyryssä nälkä yllätti. Muistin, että jääkaapissa oli käyttöään odottava piimätölkki ja uunipannukakku tuli aika nopeasti ajatuksiini. Kotona sekoitin nopeasti taikinan; piimää, maitoa, kananmunia, kuivattuja yrttejä ja mausteita. Tein siis suolaisen uunipannukakun. Kannattaa tietysti käyttää omia suosikkimausteitaan, muuten pannukakku voi jäädä syömättä. Mielestäni tomaatti ja raejuusto olivat onnistunut lisukevalinta. Herkullinen ja täyttävä terveellinen välipala tai iltapala.



Uunipellilliseen tarvitset:

5 dl rasvatonta piimää
5 dl (kaura)maitoa
5 kananmunaa
5 dl (gluteenittomia) vehnäjauhoja (vaihdoin yhden desin mantelijauhoihin)
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 rkl kuivattuja Välimeren yrttejä/yrttisekoitusta
1 tl valkosipulipulveria
2 tl kurkumaa
mustapippuria
kuivattua chiliä (käytin Harissapulveria)

1. Sekoita piimä, maito ja munat kulhossa. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
2. Kaada taikina korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
3. Lisukkeeksi esimerkiksi tomaattia ja raejuustoa, niin saat maistuvan ja terveellisen välipalan ja pysyt kylläisenä pitkään.









Thai chicken meatballs in coconut curry sauce

sunnuntai 30. tammikuuta 2022

 

A perfect dish to enjoy while watching the snowstorm whining outside. I managed to take my daily walk though, without suffering too much from the blizzard. It was nice to come home to these gorgeous meatballs that I made a few days ago. And I was clever enough to prepare a big bunch and put them in the freezer in meal-size boxes.

 By using red curry paste, garlic, ginger, fish sauce and kaffir lime leaves you get a wonderfully aromatic and hot sauce to cover the meatballs with. If you are not familiar with kaffir lime leaves I strongly recommend you to buy some. Supermarkets have dried ones, ethnic shops also sell fresh/frozen ones. I prefer the latter, you can keep them in the freezer and take out the amount needed. For the meatballs you can use either turkey or chicken. Baking the meatballs in the oven gives you softer, more pillowy balls with a tender crust. Furthermore there's no extra oil needed for frying the meatballs.

The recipe comes from the blog foodiecrush.com

I doubled the recipe, both for the meatballs and the sauce and got about 50 meatballs.



Ingredients for 4-5 servings:

Thai meatballs:

500 g ground chicken or turkey

1 egg

2,4 dl panko breadcrumbs (I used only 1,5 dl)

1,2 dl minced green onion

3 cloves pressed garlic

1,5 tablespoons grated ginger or ginger paste

1 tablespoon soy sauce or fish sauce

1 tablespoon red curry paste (I used 2 tablespoons, because we like it hot)

1 teaspoon (kosher) salt

1 teaspoon freshly ground black pepper

1. Preheat the oven to 200 degrees C/400 degrees F and spray a baking sheet with cooking spray or oil. Set aside.

2. In a large bowl, combine the ground meat with the egg, panko breadcrumbs, green onion, garlic, fish sauce, ginger, red curry paste and salt and pepper. Lightly fold the ingredients together. Gently knead the mix with damp hands until incorporated. Cover and refrigerate the mixture for at least 15 minutes for the breadcrumbs to soften, up to overnight.

3. Form small meatballs and place on a cutting board. Dampen your hands and lightly shape and roll the meatballs between your palms and place evenly spaced on the baking sheet. Bake until no longer pink inside, about 20 minutes, then broil on high for another 5-10 minutes for a deliciously crispy crust. Remove from the oven and add to the coconut curry sauce.










Curry coconut sauce:

1 tablespoon canola oil
1/2 red bell pepper sliced (I used a whole)
1/2 yellow onion sliced (I used a whole)
1 tablespoon ginger
1 tablespoon red curry paste
1 can unsweetened coconut milk
1 tablespoon fish sauce or soy sauce (I took one of each)
2 tablespoons brown sugar (this amount is way too big, I used 1/2 tablespoon only)
3-4 kaffir lime leaves (these were not listed in the original recipe, but I tend to use them in almost every Asian sauce I make, because they give so much flavour to the curry)
chopped cilantro, for garnish

1. While the meatballs are baking, prepare the coconut curry sauce. In a large skillet, heat the oil over medium high heat. Add the onions and red bell pepper and cook for 3-4 minutes, stirring often so the vegetables don't burn but become soft and fragrant.

2. Add the coconut milk and the brown sugar and fish sauce or soy sauce and stir to combine. Cook for 5 minutes, stirring occasionally. Taste for seasoning and if it needs more salt, add a dash or two more fish sauce or soy sauce. Garnish with chopped cilantro leaves and serve over rice or noodles.







Kuha italialaisittain

tiistai 18. tammikuuta 2022

 

Tähän raikkaaseen, hieman keväiseen kalaruokaan tarvitaan ainoastaan 5 pääraaka-ainetta. Itse käytin kalastamamme kuhaa, mutta ahven, hauki, lohi tai muu saatavilla oleva kala sopii varmasti yhtä hyvin. Salaattisekoitus koostuu tammenlehti-, rosso-, ja rukolasalaateista (n.s. italialainen salaatti), mutta mikä salaattisekoitus tahansa sopii tähän tarkoitukseen. Kala gratinoidaan rukola-, punasipuli-, pinjansiemen-, parmesaanijuusto-, ja öljysekoituksella. Oltuaan 10 minuuttia uunissa edessäsi on suussa sulava ja rapsakka kala, joka nautitaan salaattipedillä hyvän leivän kera tai risoton kanssa kovanälkäisille.



Ainekset kolmelle:

600 g kuhafilettä (mieluiten suomustettuna ja nahka tallella)
2 pientä punasipulia
1 puntti rukolasalaattia
3/4 dl pinjansiemeniä, noin 50 g
1 dl raastettua parmesaania
3 rkl öljyä, mieluiten oliivi
suolaa
 mustapippuria


Lisukkeet:

rosso- ja tammenlehtisalaattia
höylättyä parmesaania
leipää tai risottoa

1. Laita uunin lämmöksi 200 astetta. Kuori ja viipaloi toinen sipuleista ja hienonna toinen. Säästä 1/3 rukolasta ja hienonna loput.
2. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hienonna 2/3 niistä ja sekoita hienonnetun sipulin ja rukolan, juuston ja öljyn kanssa.
3. Leikkaa kalafileet annospaloiksi. Ruskista ne nopeasti öljyssä paistinpannulla. Siirrä kala uuninkestävälle vadille nahkapuoli ylöspäin. Suolaa ja pippuroi.
4. Laita rukolasekoitus kalan päälle. Paista uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.
5. Nosta salaattisekoitus lautaselle. Lisää sipulirenkaita, höylättyä parmesaania ja pinjansiemeniä. Aseta kala kaiken päälle ja nauti!

Buon appetito!






Kampasimpukat, hernepyree ja pekoniströsseliä

sunnuntai 2. tammikuuta 2022

 

Toivottavasti uusi vuosi on alkanut hyvin! Täällä aloitimme vuoden ensimmäisen päivällisen suloisella alkuruoalla. Miksasin pakasteherneitä suolaheinän, smetanan ja pehmeän vuohenjuuston kanssa. Paistoin kampasimpukat viime hetkellä ja valmiin annoksen päälle murustelin paistettua pekonia. Voit tarjoilla ruskistettua voita pienestä kastikekannusta, jos joku haluaa lorauttaa sitä simpukoiden päälle.

Ainekset kahdelle:

6 isoa kampasimpukkaa
100 g pakasteherneitä
muutama suolaheinän lehti tai hieman sitruunamehua
noin 1/2 dl smetanaa tai crème fraîchea
(hieman vuohenjuustoa)
suolaa
mustapippuria
pekonia
voita
versoja koristeluun

1. Aloita miksaamalla herneet, suolaheinä/sitruunamehu ja smetana/crème fraîche pyreeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämän voit tehdä etukäteen. Tietysti voit maustaa pyreen miten haluat. 
2. Aseta pekoniviipaleet uunipellille paperin päälle ja paista rapeiksi 200-asteisessa uunissa. Valuta talouspaperin päällä ja murustele kun ne ovat jäähtyneet.
3. Tee hernepyreestä ympyrä lautaselle. Paista/grillaa sitten nopeasti hiukan kuivaamasi kampasimpukat noin 30 sek/puoli kovalla lämmöllä. Suolasin ne ennen paistoa ja pippuroin jälkeenpäin. Sirottelin myös hieman sormisuolaa annoksen päälle ennen tarjoilua.
Shampanja, kuohuviini ja kuiva valkoviini maistuu tämän alkuruoan kanssa.