Porkkana-mangochutneykeitto

maanantai 4. maaliskuuta 2019



Kuvassa komeilee maailman (ainakin Suomen) herkullisin porkkanakeitto. Salaisuus piilee mango chutneyssa. Täydellinen yhdistelmä. Söimme tätä ihanaa keittoa viime kesänä ravintola Back Pocketissa Korppoossa. Se tarjoaa upean makuisia ja taideteosten näköisiä fine dining annoksia saaristomiljöössä. Ravintola on suljettu talvella. Kokkina toimii nuori ravintoloitsija William Hellgren, joka on hylännyt Tukholman ja palannut kotiseudulleen. Resepti on hänen.

Ainekset neljään alkuruokakeittoon:
1/2 keltasipuli
1 tl tuoretta inkivääriä
1 1/2 valkosipulin kynttä
öljyä
1 kg porkkanaa
1/4 ruukku korianteria
2 1/2 dl kuohukermaa
50 g mango chutneya
5 dl kasvislientä
valkopippuria
suolaa

1. Hienonna sipuli, kuori ja raasta inkivääri, murskaa valkosipuli ja paista kaikki neutraalissa öljyssä kattilassa.
2. Kuori ja pilko porkkanat ja lisää ne kattilaan. Kaada niin paljon kasvislientä porkkanoiden päälle, että ne peittyvät. Kypsennä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
3. Sekoita monitoimikoneessa keitetyt porkkanat liemineen, mango chutney ja tuore korianteri. Anna pyöriä, kunnes keitto on täysin tasaista. Siirrä keitto kattilaan ja vatkaa joukkoon kermaa, kunnes haluttu maku ja koostumus saavutetaan.


Paahdettuja kurpitsansiemeniä:
50 g kurpitsansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa

Paahda kurpitsansiemeniä ja suolaa öljyssä paistinpannussa, kunnes siemenet alkavat hyppiä ja saavat kauniin ruskean värin.

Turkkilainen jugurttikastike:
50 g turkkilaista jugurttia
1/2 dl maitoa
1/2 valkosipulinkynsi
valkopippuria
suolaa

Vatkaa jugurttia ja lisää maitoa, kunnes kastike on sopivan löysää. Mausta hienonnetulla/raastetulla valkosipulilla, suolalla ja valkopippurilla.
Lisää kuuman keiton pinnalle jugurttikastiketta ja kurpitsansiemeniä sekä halutessasi yrttiöljyä ja tuoreita yrttejä.


Kommentti: Tein kolminkertaisen satsin tätä keittoa syksyllä. Poikani sai puolet ja toinen puoli meni pakastimeen. Eräänä talvisena päivänä, kun mietin sopivaa lounasruokaa muistin yhtäkkiä tämän pakastimen aarteen. En tehnyt jugurttikastiketta, vaan paahdoin hienonnettua chorizoa ja kurpitsansiemeniä. Näin keitosta tuli ruokaisampaa. Yrttiöljyäkään en tehnyt tällä kertaa, mutta sitä kannattaa kyllä tehdä, varsinkin jos tarjoilet keittoa alkuruokana. Suosittelen lämpimästi!

2 kommenttia:

  1. No nyt kuulostaa hyvältä! Kiitos tästä, laitetaan talteen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Kiitos kommentista ja toivon että soppasi maistuu oikein hyvältä!

      Poista