Sitruunatiramisu + viinivinkki

torstai 31. tammikuuta 2019


Makeanhapokas jälkiruoka, jossa  raikkaat sitrushedelmät  piristävät kivasti täyteläistä mascarpone-kermaseosta. Tämä italialainen jälkkäri sai kunnian lopettaa viime lauantain illallisemme hyvien ystävien seurassa. Valmistin sen jo perjantaina, koska keksien pitää ehtiä imeä itseensä kaikki hyvät sitrusmehut. Koristelu taas kannattaa jättää viime hetkeen. Jos haluat alkoholittoman jälkkärin, niin vaihda limoncello-likööri sitruunamehuun. Resepti tulee Allt om Mat-arkistosta.

Alkuruoaksi olin tehnyt punajuuricarpacciota ja lohirullia. Pääruokana oli kaurista: täytetty sisäpaistirulla, täytetty kulmapaistirulla ja kokonainen kulmapaisti. Kaikki paistit olivat pieniä... isoin oli noin 500 grammaa. Täältä ja täältä löydät ehdotuksia täytteeksi, jos oma mielikuvituksesi lyö tyhjää. Täyte tekee rasvattomasta kauriista mehukkaampaa. Kastikkeen tein hirvifondista, viherpippurista, punaviinistä, katajanmarjoista, murskatuista kuivatuista sienistä, sipulista ja voista. Perunaa ei ollut tarjolla tällä kertaa; sen sijaan Ottolenghin kukkakaalikakkua ja uunipaahdettuja tomaatteja.



Ainekset kahdeksalle henkilöille:
2 sitruunaa
1 lime
0,5 dl + 1 dl pölysokeria
0,75 dl limoncellolikööriä, sitruunalikööriä
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
500 g mascarponejuustoa
2 maustemittaa vaniljapulveria
200 g savoiardikeksejä

Koristeluun:
250 g vadelmia tai muita marjoja (käytin pussillinen sekalaisia pakastemarjoja)
pölysokeria

1. Harjaa sitruunat ja lime huolellisesti lämpimässä vedessä ja raasta uloin kuori. Purista mehu. Tarvitset 1 dl sitruunamehua (jouduin puristamaan 3 sitruunaa) ja 2 rkl limemehua. Sekoita sitruuna- ja limemehuun 1 rkl raastettua sitruunan kuorta, limen raastettu kuori, 1/2 dl pölysokeria ja likööriä.

2. Erota munien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa munankeltuaiset ja 1 dl pölysokeria valkoiseksi ja kuohkeaksi. Vaahdota kerma. Vatkaa mascarpone ja vaniljapulveri keltuaisvaahtoon. Käännä joukkoon vatkattu kerma ja viimeiseksi valkuaisvaahto.

3. Kasta puolet kekseistä sitruunaliemeen ja aseta ne vieri viereen laakeaan vuokaan, noin 18 x 25 cm  (käytin anopin pyöreää jalallista lasikippoa). Levitä puolet kreemistä keksien päälle. Kasta loput keksit sitruunaliemeen ja nosta ne vuokaan. (Loput sitruunaliemestä kaadoin keksien päälle vuokaan.) Levitä päälle loput kreemistä ja tasoita.

4. Peitä vuoka muovikelmulla ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi.

5. Koristele marjoilla ja pölysokerilla ennen tarjolle viemistä. (Raastoin myös hieman limen kuorta ja revin muutaman sitruunamelissalehden tiramisun päälle.)













Pirteä ja pirskahteleva jälkiruokaviini sopii erinomaisesti sitruunatiramisun ja kaikkien hedelmä- ja marjajälkkärien seuraksi. Italialainen Moscato d'Asti, josta löytyy hillottua sitruunaa, omenaa, rusinaa ja persikkaa, komppasi hyvin sitruunatiramisun kanssa. Viini on Alkon valikoimassa ja 0,375 l maksaa 8,50 euroa. Muista tarjoilla tätä viiniä hyvin viilennettynä likööri- tai samppanjalaseista!


2 kommenttia:

  1. Oi nam! Ihana idea varioida tiramisua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en pidä alkuperäisestä tiramisusta, mutta tämä tuntuu kevyeltä ja ei niin makealta...varmaan sitruunan ja marjojen ansiosta. Todella nami jälkkäri!

      Poista