Keventäjän parempi lohikeitto

maanantai 22. tammikuuta 2018



Aika usein mieleni tekee yksinkertaista, hyvää, kevyttä, nopeaa ja helppotekoista lohikeittoa. Yleensä laitan siihen paljon lohta ja vähemmän perunaa. Ja tietysti kaiken A ja O on hyvä kalaliemi, joka sisältää purjoa, juuriselleriä ja porkkanaa. Ja lopuksi paljon tuoretta tilliä. Suolaan aina lohikuutiot heti kun olen leikannut ne ja annan suolan imeytyä sillä aikaa, kun pilkon muut ainekset. Mielestäni sopasta tulee paljon paremman makuista tällä yksinkertaisella tavalla. Jos haluat voit lisätä voinokareen kun keitto on valmis, mutta se ei ole tarpeellista. Reseptin määrät ovat lennosta otetut, joten voit lisätä tai vähentää määriä mielesi mukaan.

Isoon, noin 10-litran kattilaan tarvitset:

800g-1kg nahatonta ja ruodotonta lohta isoina kuutioina
suolaa
valkopippuria
noin 10 kuorittua ja kuutioitua perunaa
1-2 purjosipulia renkaina
2-3 porkkanaa pilkottuina
pala juuriselleriä pieninä paloina
noin 2-3 litraa kalalientä
paljon tuoretta tilliä
(voita)

Suolaa lohikuutiot ja anna niiden imeä suolaa sillä aikaa kun käsittelet vihanneksia. Kiehauta kalaliemi. Käytän yleensä kotitekoista kalalientä + kalafondia pullosta tai kalaliemikuutioita. Kaada vihannekset/juurekset kiehuvaan liemeen. Keitä kunnes ne ovat melkein kypsiä, ehkä noin 10 minuuttia. Liemimäärä on säädettävissä riippuen siitä haluatko paljon vai vähän lientä soppaasi. Lisää lohikuutiot ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Muutama kierros valkopippurimyllystä (mustapippurikin sopii). Nosta pois liedeltä ja anna maustua kattilassa vielä viitisen minuuttia. Tarkista maut. Hienonna tilli ja lisää keittoon (tai lisää tilli vasta lautaselle). Ja vielä nokare voita jos tuntuu siltä. 

Blogista löytyy aikaisemmat lohikokeiluni Etikettien alla sanalla lohi. Vilkaise niitä jos haluat saada inspiraatiota! Ja mukavaa kokkailua!







Assistentti ja hänen siskonsa syövät myös mielellään terveellistä kalaa lenkin jälkeen. Maalaisbistro taustalla. Talvi on saapunut myös saaristoon!


2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta. Pidän tällaisesta kirkkaasta kalakeitosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joskus yksinkertaiset ruoat ovatkin ne parhaat. Teen tätä silloin tällöin pojalleni pakastimeen. Yllätys yllätys, mutta perunat kestävät pakastuksen hyvin. Siis pari-kolme viikkoa.

      Poista