Porkkanakakkupallot

keskiviikko 31. tammikuuta 2018



Yleensä nappaan suuhuni palan tummaa suklaata (70 tai 80%) kun mieleeni tekee makeaa. Olen laiska leipuri. Lähinnä siitä syystä, että silloin tulee aina syötyä liikaa sokeria jossain muodossa. Toissa iltana minut valtasi makean himo oikein kunnolla ja onneksi olin just pläräämässä K-kaupan ilmaislehteä K Ruoka. Sieltä söpöt porkkanakakkupallot osuivat sopivasti silmiini ja minulla oli kaikki tarvittavat ainekset kotona. Sekoitin nopeasti massan monitoimikoneessa, muotoilin palleroita ja laitoin ne jääkaappiin. Lisäsin enemmän mausteita kuin mitä reseptissä oli, mutta mielestäni se oli tarpeen. Herkullisen makuisia ja kaurahiutaleissa on kaiken lisäksi kuitua. Sopivat hyvin popsittavaksi koska vaan, kun makean himo iskee. Myös treenin jälkeen. Muutokseni reseptiin ovat sulkujen sisällä.

28 kpl reseptin mukaan (20 kpl, minun palloni olivat ehkä isompia)

200 g porkkanoita
6-8 tuoretta taatelia
2 dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita (normaali koko)
1 dl auringonkukansiemeniä (1/2 dl auringonkukan- + 1/2 dl pinjansiemeniä)
1/4 tl inkivääriä (1 tl)
1/2-1 tl kanelia (1,5 tl)
1/2 tl appelsiininkuorta raastettuna (1/2-1 rkl)
(hieman öljyä)

n. 1 dl kookoshiutaleita pallojen pyörittelyyn

1. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi (karkeaksi) raasteeksi. Poista taateleista kivet.


2. Hienonna porkkanaraaste, taatelit, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella (suosittelen käyttämään monitoimikonetta). Lisää tarvittaessa tilkka öljyä, jos massa on liian kuivaa. Mausta seos inkiväärillä, kanelilla ja appelsiinikuorella.


3. Pyörittele kevyesti vedellä kostutetuin käsin massasta pieniä palloja. Pyörittele pallot kookoshiutaleissa ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Pallot säilyvät kylmässä pari päivää (ainakin).


Jos tykkäät käyttää taateleita sokerin sijaan, niin täältä löytyy aivan mieletön brownie-resepti.


http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/11/brownie-taateleilla-ja-avokadolla.html












Koiralenkillä saimme tänään nauttia auringosta. Jäälle ei kuitenkaan ollut asiaa. Toivottavasti aurinko kultaa sinunkin päivääsi!

Kokonainen vasikan entrecôte lisukkeineen

maanantai 29. tammikuuta 2018



Ostan välillä lihaa muualtakin kuin naapureiltani. Satuin kompastumaan kokonaiseen vasikan entrecôteen, joka kaiken lisäksi oli tarjouksessa. Pakko ostaa. Yleensä sidon aina ensin tällaiset kokonaisina paistettavaksi tarkoitetut palat, elleivät ne satu olemaan tasapaksuja luonnostaan. Leikkaessa siivuista tulee kauniimpia tällä menetelmällä. Tarvitset välttämättä myös lihamittarin, jotta lopputulos olisi täydellinen. Kevyt kastike ja muutama vihanneslisuke piristämään annosta väreillään ja terveydellään niin juhla-ateria on valmis.

Lihaan: Familia vaalea vasikan entrecôte palana, runsas 1 kg
muutama sipuli lohkoina
(valkosipulia)
suolaa ja mustapippuria
voita

 Sido liha tasapaksuksi palaksi. Suolaa, pippuroi ja ruskista voissa. Laita mukaan sipulilohkot. Siirrä koko hoito uunivuokaan ja laita paistomittari paksuimpaan kohtaan. Kaada vähän vettä kuumaan paistinpannuun (tai valkoviiniä) ja kiehauta. Kaada neste uunivuokaan. Laita liha 150-asteiseen uuniin ja ota pois, kun mittari näyttää 54-56 astetta. Peitä liha, pidä se lämpimänä ja anna levätä ainakin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Poista naru ja leikkaa siivuja entrecôtesta. Siivilöi uunivuoan neste (ei välttämätöntä), mausta vasikan fondilla ja suurusta Maizenalla jos haluat paksumpaa kastiketta.







Raitajuuret salviavoissa: Lohko raitajuuria, suolaa ja pippuroi niitä ja paahda 200-225 asteisessa uunissa kunnes tuntuvat kypsiltä. Ruskista voita kattilassa ja lisää salvian lehdet loppua kohden. Lehdistä tulee rapeita ja todella maistuvia. Sekoita salviavoi raitajuurien kanssa. Suolaa ja pippuroi, jos tarve vaatii.



Linssi- ja vihannesmuusi:
400 g palsternakkaa
200 g porkkanaa
1/2 iso punasipuli
10 sm purjosipulia, vihreä osa
(vihreitä) keitettyjä linssejä

Paloittele kaikki vihannekset ja keitä pehmeiksi suolatussa vedessä/kasvisliemessä. Kaada vesi pois ja muusaa karkeaksi (lisää hieman voita) ja sekoita linssien kanssa. Tarkista maku.



Jos mieluummin grillaat pihvejä entrecôtesta, niin voin suositella seuraavaa tapaa:

Parsakaali aasialaisella dressingillä

perjantai 26. tammikuuta 2018



Parsakaalista voisi kirjoittaa pitkän litanian, mutta keskitytään muutamaan seikkaan ja mennään sitten reseptiin. Parsakaali torjuu nesteiden kertymistä, vähentää nivelkipuja, auttaa kohentamaan ulkonäköä, auttaa syövän torjunnassa, vähentää anemiaa, lisää sydämen terveyttä, auttaa ruoansulatuksessa, torjuu masennusta jne. Se sisältää mm. isoja määriä C-vitamiinia ja vahvistaa näin  immuunijärjestelmää/vastustuskykyä. Mainio vihreä terveyspommi siis. Kunhan muistat höyryttää sitä 3-5 minuuttia, eikä keittää vedessä. Korkeissa lämpötiloissa se nimittäin menettää ravinteitaan.


Ainekset:
1 parsakaali varsineen

Kastike:
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl kalakastiketta
3 rkl sweet chilikastiketta
2 isoa raastettua valkosipulin kynttä
puolen limen mehu
1 rkl seesamin siemeniä

Paloittele parsakaali. Viipaloi varsi kiekoiksi. Mielestäni varsi on  kaikkein herkullisin osa. Höyrytä parsakaalia noin 5 minuuttia. Tarkista että se on al dente. Sekoita kaikki dressingin ainekset ja kaada lämpimän parsakaalin päälle. Ehkä hieman chilisuolaa tai sormisuolaa viimeistelyyn. Hyvä kylmänäkin.




Broccolineistä (pitkävartiset laihat parsakaalit) tulee myös ihanan makuisia kun valmistaa niitä uunissaTomi Björckin tapaan. Resepti löytyy täältä 
http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/11/kanaburgerit-aasialaisittain.html



Mukavaa viikonloppua!
Tämä kuiva kuohuviini Sumarrocca Brut Nature Cava sopii paitsi juhlistamaan viikonlopun alkamista, myös aasialaiseen makumaailmaan.

Food Pharmacyn tervetuliaisshotti

keskiviikko 24. tammikuuta 2018



Food Pharmacy-kirja kertoo suoliston bakteerikasvustoista, hyvistä bakteereista, aihetta koskevasta tutkimuksesta ja tulehduksia ehkäisevästä ruoasta. Reseptejä kaikille, jotka haluavat saavuttaa terveemmän elämän oikeilla ruokavalinnoilla. Tämän mielenkiintoisen kirjan on kirjoittanut Lina Nertby Aurell ja Mia Clase. He pitävät samannimistä blogia ruotsiksi. Kirja on vasta ilmestynyt suomeksi ja englanniksi. Professori Stig Bengmark on kirjan tiedeasiantuntija ja tämä shotti on hänen keksimänsä. Hän juo kuulemma itse tätä joka päivä. Shotti sisältää aika paljon kurkumaa ja siksi kannattaa laittaa joko mustapippuria, chiliä tai cayennepippuria samaan shottiin, koska se edesauttaa kurkuman hyödyntämistä. Ei kun testaamaan. Saa nähdä hullaannutko siihen yhtä lailla kuin minä! Sain rutkasti lisäenergiaa melkein heti ja olin pirteä kuin peipponen loppupäivän! Pysy terveenä talven läpi nauttimalla 1-2 pientä shottia joka päivä!


Shotti sisältää:

1 dl valinnaista puristettua mehua/vettä (puristin veriappelsiinejä)

1 rkl jauhettua kurkumaa
1/4 tl jauhettua mustapippuria
1 tl jauhettua kanelia
veitsenkärjellinen jauhettua mausteneilikkaa
1 rkl omenasiideriviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl puristettua sitruunamehua (käytin limeä)

Sekoita kunnolla kaikki ainekset (käytin sauvasekoitinta) ja juo 1-2 kertaa päivässä. Tämä määrä riittänee neljään pieneen lasiin.







Kippis! Kiitos Krisse kirjasta! Ei kun villasukat jalkaan ja keittokirjojen parissa hyggeilemään lumimyräkän keskellä. Shottaillaan välillä!

Keventäjän parempi lohikeitto

maanantai 22. tammikuuta 2018



Aika usein mieleni tekee yksinkertaista, hyvää, kevyttä, nopeaa ja helppotekoista lohikeittoa. Yleensä laitan siihen paljon lohta ja vähemmän perunaa. Ja tietysti kaiken A ja O on hyvä kalaliemi, joka sisältää purjoa, juuriselleriä ja porkkanaa. Ja lopuksi paljon tuoretta tilliä. Suolaan aina lohikuutiot heti kun olen leikannut ne ja annan suolan imeytyä sillä aikaa, kun pilkon muut ainekset. Mielestäni sopasta tulee paljon paremman makuista tällä yksinkertaisella tavalla. Jos haluat voit lisätä voinokareen kun keitto on valmis, mutta se ei ole tarpeellista. Reseptin määrät ovat lennosta otetut, joten voit lisätä tai vähentää määriä mielesi mukaan.

Isoon, noin 10-litran kattilaan tarvitset:

800g-1kg nahatonta ja ruodotonta lohta isoina kuutioina
suolaa
valkopippuria
noin 10 kuorittua ja kuutioitua perunaa
1-2 purjosipulia renkaina
2-3 porkkanaa pilkottuina
pala juuriselleriä pieninä paloina
noin 2-3 litraa kalalientä
paljon tuoretta tilliä
(voita)

Suolaa lohikuutiot ja anna niiden imeä suolaa sillä aikaa kun käsittelet vihanneksia. Kiehauta kalaliemi. Käytän yleensä kotitekoista kalalientä + kalafondia pullosta tai kalaliemikuutioita. Kaada vihannekset/juurekset kiehuvaan liemeen. Keitä kunnes ne ovat melkein kypsiä, ehkä noin 10 minuuttia. Liemimäärä on säädettävissä riippuen siitä haluatko paljon vai vähän lientä soppaasi. Lisää lohikuutiot ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Muutama kierros valkopippurimyllystä (mustapippurikin sopii). Nosta pois liedeltä ja anna maustua kattilassa vielä viitisen minuuttia. Tarkista maut. Hienonna tilli ja lisää keittoon (tai lisää tilli vasta lautaselle). Ja vielä nokare voita jos tuntuu siltä. 

Blogista löytyy aikaisemmat lohikokeiluni Etikettien alla sanalla lohi. Vilkaise niitä jos haluat saada inspiraatiota! Ja mukavaa kokkailua!







Assistentti ja hänen siskonsa syövät myös mielellään terveellistä kalaa lenkin jälkeen. Maalaisbistro taustalla. Talvi on saapunut myös saaristoon!


Nuudelikiekot + nyhtöporoa ja tilpehöörejä

lauantai 20. tammikuuta 2018



Selaillessani vanhoja kuvia totesin että tämä viime kevään huippuhyvä ruoka oli jäänyt postaamatta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Olin valmistanut poron eri osia haudutuspadassa
http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/06/rillette-porosta.html koska minun piti tehdä pororilletteä. Hyvää rasvatonta lihaa jäi aika paljon yli, joten siitä tuli ihana nuudelikiekkojen täyte. Käytin täysjyvänuudeleita tällä kertaa.

Nuudelikiekkoihin tarvitset:
400 g nuudeleita
1 l kanalientä
1 dl sweet chilikastiketta
0,5 dl soijaa
1 limen mehu ja raastettu kuori
0,5 dl seesamin siemeniä
1 kananmuna
pippuria

1. Kiehauta liemi, sweet chili, soija ja lime. Lisää nuudelit joukkoon, keitä kypsäksi ja siivilöi. Sekoita raaka kananmuna nuudeleiden joukkoon.
2. Voitele uunivuoka ja laita sen päälle voideltu leivinpaperi. Ripottele seesamin siemenet voidellulle leivinpaperille. Kaada tasaiseksi levyksi, noin 1,5 sentin paksuiseksi. Laita nuudeleiden päälle paino ja laita jääkaappiin tunniksi.
3. Leikkaa/stanssaa 8 tasakokoista palasta nuudelilevystä. Paista nuudelikiekot rapeiksi paistinpannulla rypsiöljyssä ja täytä omilla suosikkitilpehööreillä.

Minun tilpehöörini olivat:
nyhtöporoa
avokadoa
salaattia
pikkelöityä punasipulia
rucolaa
srirachamajoneesia
mustapippuria
(sormisuolaa)







 Syöminen ei ole helpommasta päästä, mutta kyllä se siitä!

Jos poro rupesi kiinnostamaan löydät pari varteenotettavaa reseptiä täältä:

http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/01/poro-osso-buco.html

http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/01/pulled-poro-poropata.html

Lohirullat & linssi-kaprishöystö

torstai 18. tammikuuta 2018



Todella kätevä juhlava kalaruoka isommallekin porukalle. Kaiken voi tehdä valmiiksi etukäteen ja sitten lykätä kalarullat uuniin sopivalla hetkellä. Kermainen linssi-kaprishöystö ja anjovis-mozzarellalohi ovat täydellinen makupari. Tulet vielä yöllä uneksimaan tästä ruokaelämyksestä. Ehkä. Jos mahdollista, käytä ranskalaisia Puy-linssejä. Mielestäni niillä on paras rakenne. Resepti tulee Antti Vahteran keittokirjasta "Hellan haltuun!". Olen  tehnyt pieniä muutoksia alkuperäiseen reseptiin.

Neljälle tarvitset:

500 g lohifilettä ilman nahkaa
100 g parman kinkkua (reseptissä pekonia)
100 g anjovisfileitä
150 g Buffalamozzarellaa
mustapippuria

 Leikkaa lohifilee neljäksi palaksi ja mausta pippurilla. Laita anjovisfileet ja leikatut juustoviipaleet lohen kummallekin puolelle ja kääri kinkkuun/pekoniin. Paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Kermainen linssi-kaprishöystö:

1,5 dl Puy linssejä (reseptissä 1 dl)
1 pilkottu salottisipuli (puuttui reseptistä)
2 dl kaurakermaa (ruokakermaa)
1 dl kaprista
1dl vesikrassia tai muuta mietoa yrttiä
1 dl smetanaa
1 rkl Dijon-sinappia
cayennepippuria
mustapippuria

1. Keitä linssejä suolatussa vedessä noin 15-20 minuuttia. Tarkista etteivät kypsy liikaa. Huuhdo ne kylmässä vedessä.

2. Lämmitä kerma, lisää joukkoon linssit, kaprikset sekä sinappi ja anna kiehahtaa. Lisää vesikrassit (käytin tilliä) ja smetana ja mausta pippureilla.

3. Nosta lohirullat linssi-kaprishöystön päälle ja koristele jollain vihreällä. Murustelin hieman viherkaalisipsejä komeuden päälle.









Nautimme ruoan kanssa burgundilaista punaviiniä. Keskitäyteläinen punaviini tai ryhdikäs valkoviini, kuten Riesling tai Gewürztraminer sopivat parhaiten tämän ruoan makumaailmaan.

Nautinnollisia hetkiä!


Maalaisbistron gluteeniton suosikkipizza

tiistai 16. tammikuuta 2018



Uunipellillen pizzaa ja kaksi täytettä: toisella puolella päärynää, chèvreä, rosmariinia ja pinjan siemeniä ja toinen puoli täyttyi tuoreilla tomaateilla, tapenadesardiineilla, chèvrellä ja rosmariinilla. Pohja on sekoitettu kikhernejauhoista, vedestä ja kuivatuista yrteistä. Helppo ja nopea taikina, joka riittää vajaan uunipellilliseen pizzaa.

Pohja:
3 dl kikhernejauhoa
2 dl vettä
1-2 tl pizzamaustetta/kuivattuja yrttejä
hieman suolaa (riippuen täytteen suolaisuudesta)

Sekoita jauhot, vesi, yrttimauste ja suola. Anna taikinan levätä ainakin 10 minuuttia. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Täyte 1:
viipaloitua chèvreä
viipaloitua päärynää
tuoretta rosmariinia
pinjan siemeniä
mustapippuria

Täyte 2:
viipaloitua chèvreä
viipaloitua tuoretta tomaattia
sardiineja tapenadekastikkeessa
tuoretta rosmariinia
mustapippuria

Asettele täytteet esipaistetulle pohjalle ja ripottele halutessasi hieman oliiviöljyä päälle. Paista pizzaa noin 10 minuuttia. Leikkaa paloiksi ja nauti.










Blogista löytyy kaksi muuta kikhernepizzapostausta, joissa on toisenlaisia täytteitä. Löydät ne seuraavista linkeistä:

http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/08/terveellisempia-pizzojako.html

http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/01/pizza-kikhernejauhoilla.html


Olethan huomannut että voit seurata Maalaisbistroa tykkäämällä Landebistron Facebook-sivusta? Meidät löytää myös Instagramista.


Punajuuririsotto herkkusienillä

sunnuntai 14. tammikuuta 2018



Kasvatan sekä puna- että raitajuuria kesällä koska niistä nauttiminen kesken talvea on mielestäni aika luksusta. Jos totta puhun, niin rakas mieheni "puutarhuri" hoitaa viljelykset ja rikkaruohojen kitkemisen ... minun energiani kuluu viininpunaisten kaunokaisten parhaiden puolien esille loihtimisessa. Uunipaahdetut punajuuret ovat ihania, mutta eihän niitä voi syödä joka viikko. Blogistani löytyvät aikaisemmat punajuurikokeiluni Etiketit palkista: punajuuria. To do-listallani oli punajuuririsotto, joten päätin vihdoinkin ryhtyä hommiin. Risotto on tehty menetelmällä: otetaan mitä kaapeista löytyy. Lopputulos oli mitä herkullisin. 

Ainekset neljälle:
2 pientä punajuurta
1 iso raitajuuri
1 - 1,5 l kana-/vihanneslientä
1 salottisipuli
4 isoa tuoretta herkkusientä
pala purjosipulia
1 iso valkosipulin kynsi
öljyä
2 dl kuivaa vermuttia (Noilly Prat)
1 tl lipstikkasuolaa
1 tl chilisuolaa
mustapippuria
3 tl za'atar maustesekoitusta (sumakkia, oreganoa ja seesaminsiemeniä)
1 dl raastettua parmesania
chèvrejuustoa
yrttejä
2 dl risottoriisiä
saksanpähkinöitä

1. Kuori juuret. Raasta ne karkealla terällä. Pienennä sipuli, herkkusienet (säästä 2 kpl koristeluun), purjo ja valkosipuli.

2. Kiehauta vesi ja murenna liemikuutiot siihen tai käytä omatekoista lientä. Lämmitä öljyä kasarissa ja freesaa vihannekset nopeasti. Voit valita laitatko raastetut juuret heti mukaan tai vasta 10 minuutin päästä, jos haluat enemmän purutuntumaa. Mausta. Lisää riisi ja freesaa ja sekoita kunnes riisijyvistä tulee läpinäkyviä. Lisää vermutti ja anna imeytyä riisiin. Lisää kauhallinen lämmintä lientä ja sekoita koko ajan. Anna nesteen imeytyä ennen seuraavaa liemilisäystä. Risotto on valmis kun riisi on "al dente". Se saa olla suhteellisen juoksevaa.

3. Sekoita mukaan parmesaani ja mahdollisesti hieman pehmeää chèvreä (tai voita) ja maista. Mausta mieltymyksesi mukaan. Paistoin 2 viipaloitua herkkusientä öljyssä ja koristelin annokset niillä. Lisäsin myös muutaman rouhitun saksanpähkinän. Ja chèvrejuusto jossain muodossa sopii aina punajuuren kanssa. Muutama salaatinlehti ja tuoreita yrttejä silmäniloksi niin annos on valmis syötäväksi.





Riistakääryleet siiderikastikkeessa + viinivinkki

torstai 11. tammikuuta 2018



Aivan mahtavan upea juhlaruoka isoäidin tapaan. Tätä kannattaa valmistaa pari päivää ennen ruokailua. Kääryleiden teko vaatii hieman näpertelyä, mutta sehän käy terapiasta. Tässä yhdistyy monta ihanaa makua kuten riista, kantarellit, sipuli, pekoni, omena ja sinappi. Käytin peuran paistia, josta leikkasin ohuita viipaleita kun se oli puoleksi sulannut. Sähköisellä leikkurilla se sujuu kuin tanssi ja saat tasapaksuja siivuja. Täytteeseen voit tietysti laittaa mitä haluat, mutta reseptissä oleva ehdotus oli huippumaukas. Tavallisesti teen vahvaa punaviinikastiketta riistan kaveriksi, mutta nyt valmistin kastikkeen siideristä ja riistaliemestä. Siitä tuli herkullinen. Resepti on Lena Holmsäterin käsialaa.

4 hengelle (minulla oli 1,2 kiloinen peuran paisti, joten kolminkertaisin reseptin):
8 ohutta viipaletta (n. 400 g) riistan paahto- tai sisäpaistia
öljyä ja voita

Täyte:
100 g pekonia
1 sipuli
(valkosipulia)
100 g kantarelleja
voita
1 omena
1 rkl karkeaksi hakattua persiljaa/timjamia
suolaa
pippuria
1 rkl Dijonsinappia

2 dl riistalientä (käytin riistafondia + vettä)
2 dl omenasiideriä

Kastike:
1 sipuli
voita
1 dl kääryleiden keitinlientä
n. 1 tl omenasiideriviinietikkaa
suolaa
pippuria
maizenasuurustetta

1. Leikkaa ohuita viipaleita paistista. Nuiji niitä vähän. Pilko pekoni ja paista paistinpannulla. Valuta pekonit talouspaperin päällä. Hienonna sipuli, (valkosipuli) ja sienet ja kuullota voissa. Sekoita pekoni, raastettu omena ja persilja/timjami. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä sinappia lihaviipaleille. Pane hieman täytettä, kääri rullalle ja kiinnitä hammastikulla.

2. Ruskista käärylet öljyssä ja voissa paistinpannulla, siirrä pataan ja kaada päälle lihaliemi ja siideri. Hauduta kannen alla, kunnes liha on valmista.

3. Kastike: Hienonna sipuli ja kuullota voissa, lisää keitinliemi ja hauduta 5-10 minuuttia. Lisää omenasiideriviinietikka, suola ja pippuri. Suurusta pienellä määrällä maizenalla. Poista hammastikut ennen tarjoilua.










Tämän klassikkoruoan seuraksi löysin kellarista iki-ihanan Rioja-viinin. Roda I on täyteläinen ja mausteinen. Se on kuitenkin valtavan mutkaton viini, koska se on kovin vähätanniininen. Alko ei tätä enää myy, mutta olen joskus ostanut sitä Systembolagetista. Ensimmäisen kerran maistoin tätä viiniä Tampereella Ravintola Huberissa ja ihastuin siihen.