Parsavelouté

perjantai 16. maaliskuuta 2018



Viikko sitten silmiini osui nippu meksikolaista vihreää parsaa Lidlissä ja olihan sitä pakko ostaa. Vihreä väri on niin koukuttava, varsinkin näin kevään kynnyksellä. Veloutéksi nimitetään Ranskassa sekä vaaleita kastikkeita että soseutettuja paksuja keittoja, joissa suurusteena on käytettu beurre maniéta (voi-vehnäjauhosekoitusta). Silkinpehmeä keitto toisin sanoin. Tässä keitossa käytin perunaa ja tuorejuustoa suurusteen sijaan. Tämä satsi riittänee 2-3 alkuruokaan. Pääsisäisen lämmin vihreä alkuruoka.

Ainekset keittoon:
1 nippu vihreää parsaa, kuorittuna ja paloiteltuna
1 banaanisalottisipuli
1 kuutioitu ja kuorittu peruna
voita
1 kasvisliemikuutio tai fondia
5 dl vettä
60-70 g Boursin valkosipulijuustoa yrteillä (tai vastaavaa tuorejuustoa)

Koristeluun: parsannuppuja, kylmäsavustettua lohta, vesikrassin kukkia, mustaa sormisuolaa

Laita nokare voita kasariin ja sekoita joukkoon parsanpalat (säästä nuput), pilkottu sipuli ja peruna. Sekoita kahden minuutin ajan. Lisää liemikuutio/fondi + vesi ja kiehauta. Hauduta 10 minuuttia. Lisäsin nuput mukaan viimeisen minuutin ajaksi ja poimin ne sitten pois reikäkauhalla. Lisää juusto, sekoita ja annan sen sulaa. Soseuta keitto. Tarkista maku.

Käytin omien viljelmiemme vesikrassia, kylmäsavulohiruusukkeita ja mustaa sormisuolaa (Mill & Mortar) koristeluun. Katkaravut sopivat myös hyvin tähän makumaailmaan.








Toinen keväinen ja helppo parsaresepti löytyy täältä:

Lohi kookoscurrykastikkeessa

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018



Kaikki kookoscurrykastikkeet ovat sydäntäni lähellä. Hällä väliä löytyykö niistä kalaa, ankkaa, kanaa, äyriäisiä tai pelkkiä vihanneksia. Kastikehan on kuningas ja mausteiden tasapainon etsiminen voi välillä olla tuskallista. Maistamalla useasti prosessin aikana onnistun yleensä. Jääkaapissani oli purkki avattua punaista chilitahnaa, mutta voit yhtä hyvin käyttää vihreää tai keltaista sellaista. Punainen sisältää kuulemma enemmän chiliä ja vihreä enemmän korianteria. Käytän tavallisesti kookoskermaa kookosmaidon sijasta, koska currysta tulee silloin hieman paksumpaa. Suolan sijasta kalakastike sopii mainiosti. Ruoka, joka poistaa alakuloisuuden!

Ainekset:
noin 500 g lohta paloina
1 sipuli, viipaleina
3 raastettua valkosipulin kynttä
raastettua inkivääriä maun mukaan
1 murskattu sitruunaruoho/sitruunaruohotahnaa
noin 2 rkl currytahnaa
(1-2 kaffir-limen lehteä)
(kalakastiketta)
500 ml kookoskermaa
1 rkl sokeria
1 punainen chili, viipaleina (tai enemmän)
sokeriherneen palkoja palasina
mustapippuria
suolaa

Lisuke: riisiä, keitinvedessä sitruunaruohoa, kaffir-limeä ja hieman misotahnaa.

1. Freesaa sipuli, valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho ja currytahna ruokaöljyssä wokissa (tai paistinpannussa) muutama minuutti, kunnes tahnasta irtoavat ihanat tuoksut. Lisää sokeri, chili, sokeriherneet ja kookoskerma ja hauduta noin 5 minuuttia. Nyt voit myös lisätä kalakastiketta (jos käytät sitä). Lisää kala, pippuroi ja hauduta vielä muutama minuutti. Tarkista maku. Lisäsin hieman nuoc cham suolaa (Vietnamista) lopuksi enkä siis käyttänyt kalakastiketta.

2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Jos haluat aasialaisen touchin voit lisätä keitinveteen siruunaruohoa tai kaffir-limeä. Ja suolan sijaan vähän miso-tahnaa.









Jos pidät kookoscurrykastikkeista yleensä suosittelen kokeilemaan seuraavia reseptejä:





Ranskalaiset herneet

sunnuntai 11. maaliskuuta 2018



Vihannesruoka, joka sopii kalan, lihan tai linnun lisukkeeksi tai pelkkänä vegeruokana hyvän leivän kanssa. Miksei myös noutopöytään. Se koostuu salaatista, sipulista, herneistä, yrteistä ja voista. Simppeliä ja hyvää. Pieni mutta valloittava ruoka, jota teen usein. Kesällä tätä on ihanaa tehdä tuoreista herneistä.

Ainekset 4-6 annokselle:
400-500 g pakastettuja tai tuoreita herneitä
1 jäävuorisalaatti, suikaloitu
3-4 banaanisalottisipuleita, silputtuina
1 bouquet garni (tuore persilja, timjami/rosmariini ja laakerinlehti) tai kuivattuja yrttejä
100-125 g voita, kuutioina
1 rkl sokeria
suolaa
pippuria

1. Laita herneet, salaatti, sipuli, yrtit, voi, sokeri, suola ja pippuri paksupohjaiseen kasariin, jossa on tiivis kansi. Voit myös käyttää uunikestävää pataa. Lämmitä keski-ylälämmöllä.
2. Kiehauta hitaasti, sekoita ja alenna lämpö matalalle. Tarkista että kansi on tiivis ja hauduta 10-20 minuuttia tai kunnes herneet ovat pehmeät ja suurin osa nesteestä on imeytynyt.
3. Tarkista maku. 







Suolaheinäpesto, kikhernefusilli & ravunpyrstöt + viinivinkki

perjantai 9. maaliskuuta 2018



Maalaisbistron mikro-versoviljelmät ovat ylittäneet odotuksemme, joten on keksittävä erilaisia käyttötapoja versoille harva se päivä. Valitsin peston tekoon suolaheinän , koska siitä oli kasvanut tuuhean vihreä matto, joka oli valmis käytettäväksi. Sen maku on miedompi kuin villinä kasvavan suolaheinän. Ellei sinulla ole omia viljelmiä voit käyttää tähän pestoon vaikka ruukkurucolaa tai babyrucolaa (+basilikaa). Tai kokeile tarjolla olevilla versoilla/yrteillä. Kokeileminenhan on aina jännää! Keitin kikhernepastaa, johon sekoitin valmiin peston. Vielä muutama grillattu jättiravunpyrstö maustettuna pimentónilla, suolalla ja pippurilla viimeistelemään annosta. Ja lopuksi hieman pähkinöitä, parmesaania, oliiviöljyä, versoja ja sinapin kukkia.

Suolaheinäpesto:
30-40 g suolaheinän versoja
30-40 g pinjan siemeniä
20-30 g raastettua parmesaania
1 iso valkosipulin kynsi
60-70 ml oliiviöljyä
1-2 tl lime-/sitruunamehua
sormisuolaa
mustapippuria

Paista pinjan siemenille väriä kuivalla paistinpannulla muutama minuutti. Ole varovainen koska niillä on ikävä tapa kärähtää, kun käännät selkääsi. Laita valkosipuli, suolaheinä, pähkinät ja hieman oliiviöljyä huhmareeseen. Murskaa karkeaksi tahnaksi lisäten pikku hiljaa oliiviöljyä. Sekoita joukkoon juusto ja lisää öljyä. Säästä vähän pähkinöitä ja parmesaania annosten viimeistelyyn. Tarkista koostumus ja mausta suolalla, pippurilla ja limellä. Ellet omista huhmaretta voit käyttää sauvasekoitinta.







Keitin kikhernefusillia ja säästin hieman keitinvettä, jota sekoitin peston kanssa valmiiseen pastaan. Sillä aikaa kun pasta kiehui grillasin pannulla raakoja kuorittuja jättiravun pyrstöjä noin 2 min/puoli (kunnes harmaa väri muuttui vaaleanpunaiseksi). Jos grillaat niitä liian kauan ne muuttuvat sitkeiksi.









Viiniksi valikoitui sisilialainen luomuvalkoviini. Crudo Catarratto Zibibbo on puolikuiva, hapokas ja kypsän hedelmäinen viini. Hinnaltaan edullinen, noin 11 euroa. Ihastuimme heti sitrus- ja ananasvivahteisiin ja mielestämme se sopi erinomaisesti pestopasta-äyriäislautasen kaveriksi. Jälkimaku oli pitkä, hedelmäinen ja mausteinen. Sopii voimakkaammin maustetuille kaloille ja äyriäisille sekä vaalealle lihalle. Myös seurusteluviiniksi.


Aasialainen pak choy

tiistai 6. maaliskuuta 2018



Poimin idean tähän vihannesruokaan Jamien "5 aineksen ateriat" kirjasta. Tyylikäs ja käytännöllinen keittokirja, joka sisältää rutkasti hienoja ja toimivia reseptejä. Jamie valmisti tämän paksoin naudanfileen kanssa. Päätin  kuitenkin jättää lihan pois tällä kertaa. Kuten tavallista tein pieniä muutoksia alkuperäisreseptiin.

Ainekset:
4 cm:n pala inkivääriä
1 rkl miso-tahnaa
2 tl juoksevaa hunajaa
(hieman kalakastiketta)
2 paksoita (kiinalainen kaali), noin 250 g

Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Puolita paksoi. Kaada hieman öljyä paistinpannuun/wokiin  ja lisää paksoipuolikkaat ja inkivääri. Lisää miso-tahna ja hunaja (sekä kalakastiketta)  minuutin päästä ja sekoita. Käännä paksoi 2-3 minuutin päästä ja valele kastikkeella. Paista vielä 2-3 minuuttia tai kunnes kaali tuntuu sopivan pehmeältä. Se saa olla al dente. Maustoin ja koristelin vielä valmiin ruoan furikakesekoituksella (musta ja vaalea seesamin siemen + kuivattu merilevä).





Täältä löydät infoa pak choy kaalista ja kiva resepti lohella ja wokatulla paksoilla. Niin namia!







Levypiirakka sipulilla, fenkolilla ja sienillä

perjantai 2. maaliskuuta 2018



Minulla on usein jemmassa jääkaapissa rulla lehtitaikinaa, yleensä Lidlin puff pastry-nimistä. Siitä on helppo loihtia jotain pientä hyvää tilanteeseen kuin tilanteeseen. Cocktail-paloja, tapaksia, niin suolaisia kuin makeita piirakoita, leivoksia ja pasteijoita. Viimeksi tein suolaisia "levytapaksia" täytettyinä kolmen sortin karamellisoidulla sipulilla, fenkolilla ja sienillä. K-kaupassani oli niin houkuttelvan näköinen rasia aasialaisia sieniä, että oli ihan pakko ostaa. Voit yhtä hyvin käyttää kuivattuja sieniä tai tuoreita herkkusieniä. Liha, kana, kala tai pelkät vihannekset/juurekset sopivat mainiosti tähän levypiirakkaan. Erittäin suositeltava tapa käyttää (jää)kaapin jämät.

Ainekset:
1 rulla lehtitaikinaa, vaikka Lidlin puff pastryä
2 punasipulia, ohuina siivuina
2 banaanisalottisipulia, ohuina siivuina
3 valkosipulin kynttä, ohuina siivuina
1 iso fenkoli, ohuina siivuina
1 rasia Asian mix sieniä, 250 g
voita + öljyä
hunajaa
(rosmariinia)
mustapippuria
(chili/yrtti)suolaa

1. Siivuta sipulit ja fenkoli ohuiksi siivuiksi mandoliinilla. Puhdista ja leikkaa isoimmat sienet viipaleiksi. Pienet voi käyttää kokonaisina. Kuullota sipuli voissa ja öljyssä keskilämmöllä 2 minuuttia. Lisää 1-2 rkl hunajaa (ja lisää rosmariinin oksa) ja anna sipulin karamellisoitua muutama minuutti. Paista sillä välin fenkolia toisessa pannussa pienessä määrässä voita ja öljyä muutama minuutti, kunnes se pehmenee. Sekoita sitten sipuli ja fenkoli ja mausta suolalla ja pippurilla.

2. Paista viipaloituja sieniä voi-öljyseoksessa pari minuuttia korkealla lämmöllä. Mausta.

3. Rullaa taikina leivonta-arkille pellillä. Käännä reunoja hieman sisäänpäin ja paina kevyesti, niin täyte pysyy paremmin. Pistele pohjaa haarukalla ja voitele reunat vedellä tai kananmunalla. Laita ensin sipulifenkolitäyte ja sienet viimeiseksi.

4. Laita pelti uuniin. 225 asteeseen noin 20-25 minuutiksi.












Herkullisia pieniä tapaksia tai alkupaloja kuohuviinin kanssa. Ihana viikonlopun aloitus!

Tässä makeat leivokset puff pastrysta. Täytteenä kesän marjoja ja crème pâtissière. Tulisit nyt nopeasti lämmin kesä!