Omenajälkkäri pikku potkulla

lauantai 4. syyskuuta 2021

 


Tänään vietämme suomalaisen ruoan päivää, joten päivän kunniaksi jaan terveellisen omenajälkkärin reseptin. Siihen olen käyttänyt talon omia punaisia omenoita ja timjamia. Omenat ovat sopivan hapokkaita, mutta samalla kuitenkin makeita, sopiakseen sekä ruoanlaittoon että syötäviksi sellaisenaan.

Alkuun vinkkaan kuitenkin todella helposta tavasta valmistaa omenasosetta ilman sokeria, jos teilläkin on omenakuorma pihalla. Tämä omenasose kulkee myös nimellä omenavoi/apple butter. Lohko omenat kuorineen, levitä paperilla vuoratulle uunipellille, laita 150-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi, surauta niin sileäksi kuin haluat blenderissä/monitoimikoneessa, laita pieniin purkkeihin/pusseihin ja pakasta. Helppo sulattaa talvella kun puuro kaipaa hieman piristystä. Ei sokeria, ainoastaan omppuja! Taivaallista!




Omenajälkkäri:

sopiva määrä omenia ohuina lohkoina
kanelia, nejlikkaa, inkivääriä oman maun mukaan (otin 2 rkl kanelia, 1 rkl nejlikkaa, 2 rkl inkivääriä)
1-2 rkl murskattuja korianterin siemeniä
tuoretta timjamia niin paljon kuin sielu sietää
sokeria/hunajaa/vaahterasiirappia (käytin karppisokeria)
hieman vaniljapulveria
kourallinen hienonnettuja sekoitettuja pähkinöitä (piste i:n päällä)
juoksevaa Flora Culinesseä vuokaan ja päälle




1. Voitele uunivuoka pienellä määrällä Culinesseä/öljyä.
2. Viipaloi omenat ja laita vuokaan.
3. Sirottele päälle kaikki käyttämäsi mausteet + timjami, sokeri ja pähkinät ja lorauttele päälle hieman Culinesseä.
4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.
4. Tarjoile hieman jäähtyneenä/kylmänä jugurtin/kermavaahdon/jäätelön/mascarponen kanssa ja jos haluat lisää makeutta voit lisätä lorauksen juoksevaa hunajaa.







Aikaisemmat omenareseptini löydät "omena" tägin alta blogin arkistosta sivun oikeassa laidassa. Tänään suunnitelmissa on valmistaa suosittua chilichutneya omenalla. Lintu- ja riistaruoat rakastavat tätä chutneya.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti