Aasialainen punajuurikeitto ja sienibruschetta

sunnuntai 18. lokakuuta 2020



Varsinainen syyskeitto; tehty kasvimaamme viimeisistä punajuurista. Muistutin jo puutarhuriani,  että ensi vuonna hänen pitää kylvää enemmän punajuuria. Keiton kaverina tarjoilin sieni-halloumibruschettaa. Kutsun keittoa aasialaiseksi koska lisäsin siihen kookosmaitoa, joka antaa pehmeän ja pyöreän maun. Tuhti keitto tarvitsee pientä piristystä salsan muodossa. Kurkku, sipuli, minttu, chili ja sitruuna hoitivat homman hienosti. Ja tämä bruschetta on todellinen ässä!

Ainekset keittoon (4 annosta pääruokana):

500 g, mieluiten ekologisa, punajuuria
purkillinen kookosmaitoa
noin 6-7 dl kasvislientä
4 valkosipulinkynttä
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu

1. Keitä punajuuret pehmeiksi, kuori ja pilko ne. Käytä kumikäsineitä ellet halua punaisia käsiä. Soseuta punajuuret, kasvisleimi, kuoritut valkosipulinkynnet ja sitruunamehu sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
2. Kaada seos kattilaan ja lisää kookosmaito ja sitruunankuoriraaste ja kuumenna keitto.




Salsaan:

100 g kurkkua
1 salottisipuli
10 mintunlehteä
1 punainen chili
1-2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa

Leikkaa kurkku pienen pieniksi kuutioiksi, samoin sipuli. Lisää hienonnettu chili, josta on poistettu siemenet, hienonnetut mintunlehdet, sitruunamehu ja ripaus suolaa.

Koristelin keittoa kuivatulla kukkaströsselillä ADD:WISE lta.



Bruschetta (ohje Allt om Matista):

1 litra sieniä (kantarelleja, herkkutatteja, herkkusieniä, suppilovahveroita esimerkiksi)
voita paistamiseen
1 patonki tai maalaisleipä
1 paketti halloumia (noin 200 g)
1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria

1. Leikkaa sienet paloiksi. Freesaa ne ruokalusikallisessa voita. Anna nesteen imeytyä ja lisää toinen ruokalusikallisen voita ja jatka freesaamista kunnes sienistä tulee kullankeltaisia ja tuoksuvia. Lisää suolaa.
2. Viipaloi leipä, voitele palat öljyllä ja hiero niitä valkosipulinkynsillä.
3. Paahda leipiä 200-asteisessa uunissa noin 4-5 minuuttia.
4. Leikkaa juusto ohuiksi siivuiksi ja paista niitä pari minuuttia kummaltakin puolelta. Laita juustosiivu ja sieniä jokaisen leipäviipaleen päälle.
5. Tarjoile heti tai pidä bruschetat lämpiminä uunissa (100 astetta), 5-10 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti