FENKOLIRISOTTO

lauantai 14. tammikuuta 2017





Luulisin, että jopa fenkolin vihaajat lämpiävät tähän risottoon. Siinä piileskelee paljon herkkuja: sipulia, valkosipulia, selleriä, chiliä, valkoviiniä/vermouthia, parmesaania ja mozzarellaa! Aloita valmistelu vasta, kun vieraat istuvat pöydässä ... sama menettely kuin jos tarjoaisit kohokasta. Varo, ettei risotosta tule liian kuivaa. Älä lämmitä sitä ... puuromainen tulos! Reseptin löysin ruotsalaisesta lehdestä Bagaren och Kocken.




Neljään annokseen tarvitset:
1 iso keltasipuli
4 valkosipulin kynttä
4 varsisellerin oksaa
1 iso fenkoli
5 + 2 rkl oliiviöljyä
1 tlk chiliflakes (käytin 2 tlk ancho chiliä)
1 litra vettä + mahdollisesti hiukan lisää
1 vihannesliemikuutio
4 dl avorioriisiä/raakariisiä
3 dl valkoviiniä/kuivaa vermouthia
suolaa
mustapippuria
5 rkl voita
noin 70 g parmesaaniraastetta
1 mozzarella à 125g
tuoretta timjamia

Tee näin:
1. Kuori ja hienonna kelta- ja valkosipuli. Leikkaa selleri ja fenkoli ohuiksi renkaiksi ja säästä fenkolitilli tarjoiluun.
2. Kuumenna isossa kattilassa/padassa 5 rkl oliiviöljyä. Paista sipuli, valkosipuli, selleri, fenkoli ja chili keskilämmöllä kunnes sipuli on pehmeä.
3. Kiehauta 1l vettä toisessa kattilassa. Murustele liemikuutio veteen ja pidä lämpimänä.
4. Lisää riisi sipulipataan ja sekoita kunnes riisi on läpinäkyvä. Nosta lämpöä ja  kaada viini/vermouth joukkoon. Anna kiehua noin kaksi minuuttia.



5. Lisää kauhallinen lämmintä lihalientä riisiseokseen. Sekoita. Lisää uusi kauhallinen nesteen imeydyttyä. Sekoita taas. Jatka näin  kunnes riisi on al dente. Risoton pitää olla niin löysä että nestettä valuu lautaselle. Lisää tarpeen vaatiessa nestettä.
6. Ota risotto pois liedeltä. Lisää suolaa, pippuria, voita ja raastettua parmesaania.
7. Revi mozzarellajuusto pieniin paloihin.
8. Siirrä risotto tarjoilukulhoon ja koristele mozzarellalla, timjamilla, fenkolitillillä ja chiliflakesilla. Kaada päälle loput oliiviöljystä.




Kommentti: Tarjoilin risoton tonnikalapihvin kera, mutta risotto oli niin hienonmakuinen, että se olisi tullut paremmin oikeuksiinsa ilman häiritsevää toista elementtiä. Yleensähän risottoa syödään sellaisenaan. Älä päästä risottoa liian kuivaksi ... mieluummin valuvaa kuin kuivaa. Ulkona oli tosi kylmä päivä ja veranta = ruokasalikin oli viileä ja siksi "myysattiin" brasun loisteessa ja lämmössä. Vaihtelu virkistää!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti