Osterit kahdella lisukkeella: granita ja aasialainen kastike

tiistai 28. joulukuuta 2021


 

Meidän jouludinnerissä on nykyään enemmän ranskalaisia kuin suomalaisia piirteitä. Vuonna 2013 päätimme luopua kinkusta ja siihen kuuluvista lisukkeista, koska suomalaiset jouluruoat eivät raskaastisulavina kerta kaikkiaan kuuluneet suosikkiruokiimme. Siitä alkoi toisenlaisen menun kehittäminen maistelumenun muodossa. Jouluna ja uutena vuotena jokaisen pitäisi minusta saada nauttia juuri omia suosikkiruokiaan juomineen.

Tänä vuonna poikamme järjesti pienen kaviaaritastingin illallisen alkuun. Minulle se oli uutta ja todella mielenkiintoista, kun samalla saimme tietoa eri kaviaarilajikkeista. Sopii mainiosti vaikka pieneen uudenvuoden kokoontumiseen. Sitten siirryttiin ostereihin kahdella eri lisukkeilla. Molemmat olivat erinomaisia, mutta ellet ole niin ihastunut ostereiden merilliseen makuun suosittelisin ehkä aasialaista kastiketta. Molemmat ovat todella helppotekoisia. Tässä olisi varteenotettava  ja näyttävä uudenvuodendinnerin aloitus!



Osterit granitalla (Elle mat & vin 12/2020)

12 osteria

Punaviinietikkagranita:
1/2 dl hienoa sokeria (vähensin hieman)
1 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1/2 punajuuri, kuorittu, hyvin puhdistettu ja karkeasti raastettu tai muutama tippa punaista karamelliväriä (käytin karamelliväriä)

1. Mittaa kaikki granitan ainekset kattilaan, kiehauta ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Siivilöi jos olet käyttänyt raastettua punajuurta ja kaada leveään vuokaan.
2. Laita pakastimeen ainakin kahdeksi tunniksi tai kunnes granita on umpijäässä.
3. Avaa osterit. Poista kansi ja irrota varovasti osterin liha ilman että mehu valuu ulos. Nosta osterit jäämurskan päälle (otin lunta). 
4. Raaputa granita haarukalla lumimaiseksi massaksi. Jaa granita osterilihan päälle ja tarjoile heti.



Osterit aasialaisella kastikkeella 

6 osteria

noin 1-2 tl hienoksi raastettua inkivääriä
2 hienonnettua kevätsipulia
noin 1-2 rkl soijaa
noin 1-2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
(hieman hienonnettua chiliä)

1. Sekoita inkivääri, suurin osa kevätsipulista, soija, riisiviinietikka ja sokeri kipossa ja anna seistä ainakin 5 minuuttia. Lisää chiliä jos haluat.
2. Avaa osterit ja aseta ne murskatun jään päälle. Lusikoi päälle kastike ja hieman kevätsipulisilppua (unohdin kevätsipulin).



Toivon kaikille blogin seuraajille oikein HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!



Poikani vauva Gaia, kohta 10 viikon vanha American bully saa nyt toimia Maalaisbistron koirana, kun Bany ei enää ole joukossamme.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti